Thursday 11 July 2013

EGG TART


RECIPE IN ENGLISH


PUFF PASTRY

TAKEN FROM:
Book Recipe “Pastry and Pie” 
by : Ike K Hermawan & Wulan Sucipto

INGREDIENTS:

500 grams of flour
50 grams of butter
7 ml of orange juice
10 grams of refined sugar
300 ml of water
300 grams korsvet/ pastry margarine (if you can’t find it, can be replaced with butter), leave in the room temperature
Divide into 3 parts


HOW TO MAKE:

Mix flour, butter, salt and lemon juice, knead by hand, pour the water gradually, stirring constantly until smooth.
Cover the dough with plastic wrap and let stand for 20 minutes.
Mill the dough with a rolling pin to form a 3 mm thick rectangle.
Take 1/3 part of korsvet, then spread to 1/3 sheet of dough.
Fold the parts that are not coated to the middle and other parts to the middle, fold up to form 3 layers (like an envelope)
Mill back and fold into 3 next layers.
Wrap the dough with plastic and fabric.
Keep the dough in the refrigerator for 30 minutes.
Mill again and repeat until korsvet is used up (3 times).
Then the dough is ready to be formed.


EGG TART

BY:
ME (WIDYA SRI RUSDIANTI)

INGREDIENTS:

100 gr whipping cream
150 gr milk
40 gr white sugar
1 egg yolk
3 eggs
¼ vanilla essence


METHOD:

Mix eggs and egg yolk into a container and whisk using a fork.
Boil whipping cream and milk up to 70 degree C. (Feel it with your fingers. If too hot to touch, it’s about 70 degree. Don’t let it boil.)
Insert white sugar, boil until the sugar is dissolved.
Wait until warn, then pour onto the whisked eggs. Mix well.
Finally, add vanilla extract.
Cool down until it reach room temperature.


FINISHING:

Brush muffin mould with butter/margarine.
Flatten the pastry skin and roll.
Divide into 4 parts.
Press each part into muffin mould which has been brushed with butter.
Press evenly and higher than the mould.
Pour the dough into pastry skin inside the muffin mould. Don’t overfill.
Bake on oven at 160 degree Celcius for 45 minutes or until fully cooked.


RESEP DALAM BAHASA INDONESIA


PUFF PASTRY
(KULIT PASTRY)

TAKEN FROM:
Book Recipe “Pastry and Pie”
By : Ike K Hermawan & Wulan Sucipto

BAHAN:

500 gram tepung terigu protein tinggi
50 gram mentega
7 ml air jeruk
10 gram gula halus
300 ml air
300 gram korsvet / Pastry margarin
 (kalau ga ada bisa diganti dengan mentega), biarkan suhu ruangan
Bagi menjadi 3 bagian


CARA MEMBUAT:

Campur tepung terigu, mentega, garam dan air jeruk, uleni dengan tangan, tuang air sedikit demi sedikit sambil terus diaduk hingga kalis.
Bungkus plastic dan diamkan selama 20 menit.
Giling adonan dengan alat penggilas adonan setebal 3 mm hingga membentuk persegi panjang.
Ambil 1/3 bagian korsvet, lalu oleskan pada 1/3 lembar adonan.
Lipat dari bagian yang tidak terlapisi ketengah dan lipat bagian lainnya ketengah hingga membentuk 3 lapisan (menyerupai amplop)
Giling kembali dan lipat menjadi 3 lapisan berikutnya.
Bungkus adonan dengan plastic dan kain.
Simpan adonan dalam kulkas selama 30 menit.
Giling kembali dan ulangi hingga korsvet habis (3 kali).
Kemudian adonan siap untuk dibentuk atau dipakai.


EGG TART

BY:
ME (WIDYA SRI RUSDIANTI)

BAHAN YANG DIPERLUKAN:

100g Whipping Cream
150g susu cair
40g gula pasir
1 Kuning telur
3 butir telur (kuning dan putih)
1/4 Vanilla essence


CARA MEMBUAT:

Campur kuning telur dan telur utuh kedalam wadah, dan kocok lepas dengan menggunakan garpu.
Masak whipping cream dan susu sampai 70C.
(Rasakan dengan jari-jari Anda. Jika terasa panas untuk disentuh, itu mungkin sekitar 70C. Jangan sampai mendidih.)
Masukkan gula, kemudian aduk dan masak sampai gula larut.
Tunggu sampai keadaan hangat kemudian tuang ke dalam telor yang sudah dikocok.
Aduk sampai tercampur rata.
Terakhir tambahkan vanili ekstrak.
Diamkan dan tunggu sampai keadaan dingin atau suhu ruangan.


PENYELESAIAN:

Dengan menggunakan cetakan muffin.
Kuas cetakan muffin dengan sedikit mentega.
Ratakan kulit pastry dan gulung.
Bagi menjadi 4 bagian.
Setiap bagiannyaTekan ke cetakan muffin yang sudah diolesi mentega.
Tekan hingga merata dan melebihi tinggi cetakan muffin.
Kemudian tuang cairan ke dalam kulit pastry yang sudah dicetak di cetakan muffin.
(jangan menuang sampai terlalu penuh).
Panggang dengan suhu 160 derajat Celsius selama 45 menit atau matang.


eet smakelijk


ボナペティ