RECIPE IN ENGLISH
JAPANESE CHOUX
WITH VANILLA CREAM FILLING
(KUE SUS JEPANG DENGAN KRIM VANILLA)
TAKEN FROM:
http://hesti-myworkofart.blogspot.com
MODIFIED BY:
Widya Sri Rusdianti
INGREDIENTS CHOUX PASTRY:
250 cc of water
150 grams of margarine
150 grams of flour
1/2 tsp. salt
4 eggs
HOW TO MAKE CHOUX PASTRY :
Place water, salt and margarine in a saucepan.
Cook, stirring until butter melts and mixture just comes to the boil over medium heat.
Add all the flour to the butter mixture at once and use a wooden spoon to beat until well combined.
Place over low heat and cook, stirring, for 1-2 minutes or until the mixture forms a ball and begins to come away from the side of the saucepan.
Set aside for 10 minutes to cool slightly
Then add egg to the flour mixture, beating well with a wooden spoon until the mixture just falls from the spoon but still holds its shape.
Brush a baking tray with a bit margarine to lightly grease.
Use a pastry bag fitted with a 1.5cm-diameter plain piping nozzle to pipe the profiteroles onto the baking tray.
INGREDIENTS FOR TOPPING :
50 grams of flour
50 grams of sugar
50 grams butter
1 1/2 tbsp. water + 1/2 sachet of instant cappuccino (mix well)
HOW TO MAKE FOR TOPPING:
Mix all ingredients until well blended.
Put into piping bag.
COMPLETION:
Pipe the topping on top of raw choux pastry in spiral shape from top to bottom.
Bake with 200 degree celcius for approx 20-25 minutes until yellow and crunchy.
Let cool and make hole on the side with a chopstick and set aside.
VANILLA CREAM:
600 ml of liquid milk
200 grams of sugar
40 grams of flour custard
35 grams of cornstarch
35 grams of flour
2 egg yolks, beaten off
1/2 tsp salt
rhum/vanilla taste
1 tbsp.butter
200 grams of sugar
40 grams of flour custard
35 grams of cornstarch
35 grams of flour
2 egg yolks, beaten off
1/2 tsp salt
rhum/vanilla taste
1 tbsp.butter
HOW TO MAKE VANILLA CREAM:
Dissolve the flour custard, corn-starch, and flour with 200 ml milk , set aside.(1)
Boil the 400 ml milk with the sugar, salt, and vanilla with low heat.(2)
Mix well 4 tablespoons boiling milk and egg yolks,
Pour (1) into (2), stir.(3)
Pour the egg yolks into (3), stir until bubbling. Lift.
Put rhum or vanilla taste if you desire.
Then, insert butter until fully dissolved.
Let it cool and set aside
THE FINISHING TOUCH:
Insert vanilla custard into a piping bag and make a small hole on the tip.
Inject the custard into the hole made on the side of the choux.
Ready to serve.
RESEP DALAM BAHASA INDONESIA
JAPANESE CHOUX
WITH VANILLA CREAM FILLING
(KUE SUS JEPANG DENGAN KRIM VANILLA)
TAKEN FROM:
http://hesti-myworkofart.blogspot.com
MODIFIED BY:
Widya Sri Rusdianti
BAHAN UNTUK MEMBUAT KULIT SUS:
250 cc air
150 gram margarine
150 gram tepung terigu
1/2 sendok teh garam
4 buah telur
CARA MEMBUAT KULIT KUE SUS:
Tuang air, vanilla bubuk atau cair dan mentega/margarin kedalam panci.
Masak, dan aduk sampai mentega meleleh dan air mendidih. (gunakan api sedang)
Masukkan tepung terigu, dan aduk-aduk dengan sendok kayu sampai tercampur rata.
Kecilkan api, masak dan terus aduk selama 1-2 menit atau sampai adonan kalis dan tidak lengket di panci.
Diamkan 10 menit sampai dalam keadaan hangat atau dingin.
Tambahkan telur, aduk-aduk dengan sendok kayu sampai adonan tercampur rata dan terlihat sedikit kental.
Oleskan Loyang dengan sedikit mentega.
Gunakan spuit bintang yang berdiameter 1.5 cm.
Masukkan spuit kedalam plastic segitiga.
Masukkan adonan kedalam plastic segitiga.
Bentuk melingkar menyerupai keong.
BAHAN UNTUK TOPPING/TIGER:
50 gram terigu
50 gram gula halus
50 gram butter
1 1/2 sendok makan air + 1/2 sachet cappuccino instant (aduk rata)
CARA MEMBUAT TOPPING/TIGER:
Kocok semua bahan sampai rata.
Masukkan dalam piping bag.
PENYELESAIAN:
Semprotkan bahan topping / tiger bentuk spiral dari tengah kebawah.
Panggang dengan panas oven 200 C selama kurang lebih 20 - 25 menit sampai garing kekuningan.
Dinginkan dan lubangi bawahnya dengan sumpit.
Sisihkan.
BAHAN UNTUK VANILA CREAM:
600 ml susu cair
200 gram gula pasir
40 gram tepung custard
35 gram tepung maizena
35 gram tepung terigu
2 kuning telor, kocok lepas dengan garpu
1/2 sendok teh garam
vanilla bubuk atau vanilla cair secukupnya
1 sendok makan butter
40 gram tepung custard
35 gram tepung maizena
35 gram tepung terigu
2 kuning telor, kocok lepas dengan garpu
1/2 sendok teh garam
vanilla bubuk atau vanilla cair secukupnya
1 sendok makan butter
CARA MEMBUAT VANILA CREAM :
Campur dan aduk rata 200 ml susu cair dengan tepung custard, tepung maizena dan tepung terigu. Sisihkan. (1)
Didihkan 400 ml susu dengan gula pasir, garam dan vanila dengan menggunakan api kecil. (2)
Ambil 4 sendok makan susu yang sudah mendidih dan aduk rata dengan kocokan telur kuning.(3)
Tuang (1) kedalam adonan (2), aduk rata. (3)
Tuang kocokan kuning telur kedalam adonan (3), aduk sampai bergelembung dan kental. Angkat.
Tuang rhum atau vanilla cair atau bubuk sesuai selera.
Biarkan dingin dan sisihkan.
TAHAP AKHIR :
Masukkan vanila cream kedalam piping bag yang digesting sedikit ujungnya.
Semprotkan kedalam kulit sus yang sudah dilobangi sedikit.
Siap disajikan.