Thursday, 25 April 2013

RED ROOSTER STYLE ROAST CHICKEN (AYAM PANGGANG ALA RED ROOSTER)


RECIPE IN ENGLISH


RED ROOSTER STYLE ROAST CHICKEN
(AYAM PANGGANG ALA RED ROOSTER)

TAKEN FROM:
notquitenigella

MODIFIED BY :
Widya Sri Rusdianti

INGREDIENTS :

1 whole chicken size small

FOR HERBED BUTTER :

2 tablespoons of butter
4 cloves of garlic
1 tablespoons of oregano
1 tablespoons basil



FOR STUFFING :

2 cup breadcrumbs
2 eggs
120 grams butter
1 onions, peeled and chopped
10 dried turkish apricots


salt as you wish
pepper as you wish



HOW TO PREPARE THE STUFFING:


In a medium bowl, melt butter with microwave for 1 minutes.
Put a side.
Heat the 1 tbsp vegetable oil in a medium size frying pan with medium heat.
Saute onion until fragrant.
Mix butter, onion, eggs, bread crumbs, turkish apricot, salt and pepper in another bowl. 
Put aside.


HOW TO PREPARE THE HERBED BUTTER:


In a mortar and pestle grind, make a paste of the garlic, oregano and basil.
Then mix butter through and set aside.


HOW TO MAKE :

Wash the chicken until clean. 
Put the stuffing ingredients inside the chicken until the internal cavity is filled.


Slide your fingers gently under the breast skin to separate from the flesh. 
Slide gently all the herbed butter under the skin, massaging it along from outside, but try not to puncture the skin.
Tie both chicken legs with a rope to prevent the stuffing from falling out.
Preheat the oven to 200 degree Celcius. 
In the meantime, put aluminium foil on a baking tray and spray cooking oil to prevent the chicken from sticking to the baking tray.
Put the chicken on the baking tray and insert into the oven. 
Set the timer to 75 minutes. 
At approximately the middle of baking time, pull out the chicken from oven, turn it upside down, and put back into the oven.


RESEP DALAM BAHASA INDONESIA


RED ROOSTER STYLE ROAST CHICKEN
(AYAM PANGGANG ALA RED ROOSTER)

TAKEN FROM:
notquitenigella

MODIFIED BY :
Widya Sri Rusdianti

BAHAN YANG DIBUTUHKAN :

1 ekor ayam ukuran kecil.

BUTTER ATAU MENTEGA BERBUMBU :

2 sdm butter atau mentega
4 siung bawang putih
1 sdm. oregano
1 sdm. daun kemangi



UNTUK ISIAN DALAM AYAM :

2 cangkir tepung roti
2 butir telur
120 gram butter atau mentega
1 bawang bombay, kupas dan cincang
10 buah apricot kering


garam secukupnya
merica secukupnya


CARA MENGOLAH BAHAN ISIAN AYAM:


Didalam mangkok sedang, lelehkan butter atau mentega dengan menggunakan microwave selama 1 menit.
Sisihkan.
Panaskan 1 sdm minyak goreng dengan menggunakan penggorengan ukuran medium.
Tumis bawang bombay sampai harum.
Campur butter atau mentega, bawang bombay, telur, tepung roti, buah apricot kering, garam dan merica di sebuah mangkok ukuran sedang.
Sisihkan


CARA MEMBUAT BUTTER ATAU MENTEGA BERBUMBU:


Haluskan bawang putih, oregano dan daun kemangi dengan menggunakan ulekan.
Kemudian campur jadi satu dengan butter atau mentega.
Aduk sampai merata.
Sisihkan.


CARA MEMBUAT :

Cuci ayam sampai bersih.
Isi bahan pengisi ke dalam rongga tubuh ayam sampai penuh.


Masukkan jari-jari di bawah kulit ayam bagian dada secara perlahan untuk memisahkan kulit dari daging.
Masukkan mentega yg sudah diberi daun rempah rempah ke bawah kulit ayam, sambil memijat mijat dari luar, tapi usahakan tidak merobek kulit ayam. Ikat kedua kaki ayam dengan tali untuk mencegah bahan isi tumpah keluar.
Panaskan oven sampai 200 derajat Celcius.
Sementara itu, letakkan aluminium foil di atas loyang dan semprotkan minyak goreng untuk mencegah ayam lengket ke loyang. 
Letakkan ayam di atas loyang dan masukkan ke dalam oven. Setel pengatur waktu sampai 75 menit. Di tengah-tengah waktu memanggang, keluarkan ayam dari oven, balik dan masukkan kembali ke dalam oven.