Thursday 9 May 2013

SWEET AND SOUR CHICKEN


I loved this Food cause the sauce on the Chicken is so delicious.  


RECIPE IN ENGLISH


SWEET AND SOUR CHICKEN

By :
WIDYA SRI RUSDIANTI

INGREDIENTS:

2 breast chicken, wash and drain.
8 tablespoons flour
cold water as you wish, but not too much.
3 shallot, white part only, finely chopped
1 teaspoon finely minced ginger
1/2 cup chicken stock
2 tbsp. light soy
1 tbsp. sugar
1 tbsp. shao xing wine/rice wine (angciu)
1 tsp. rice vinegar
corn starch and water mixture (1 tsp. corn starch 2 tsp. water)
1/4 tsp. sesame oil
1 shallot, green part only to garnish
2 tbsp. tomato sauce


INGREDIENTS FOR MARINADE:

3  tablespoons soy sauce
2  tablespoons shao xing wine/rice wine (angciu)


HOW TO MAKE :

Cut the breast chicken into cube or as you wish.
Marinate in the soy sauce and shao xing wine/rice wine (angciu)for 15 minutes. 
Mix well flour and enough cold water.
Mix  until make a smooth batter and make it the consistency of heavy cream.
Add the chicken piece by piece into the dough.
Heat oil in a wok with medium heat.
Add the chicken piece by piece into the oil. 
Stir gently to make sure they don't stick together. 
You may have to do this in batches.
Fry for 2-3 minutes until golden brown. 
Drain on paper towels.
In a clean wok, heat 2 tbsp. oil and add ginger and shallots and stir until fragrant. 
Add the stock, soy sauce, shao xing wine/rice wine (angciu), sugar, tomato sauce and 1 tsp. of the vinegar. 
Mix well and let simmer for a couple minutes.
Add chicken and toss quickly. 
Stir in the corn starch mixture to thicken the sauce and drizzle a little sesame oil on top. 
Garnish with shallot leaves.
Ready to serve with warm rice


RESEP DALAM BAHASA INDONESIA


I loved this Food cause the sauce on the Chicken is so delicious.  


SWEET AND SOUR CHICKEN

By :
WIDYA SRI RUSDIANTI

BAHAN YG DIBUTUHKAN:

2 buah dada ayam, cuci dan keringkan.
8 sendok makan tepung terigu
Air dingin secukupnya, tetapi tidak terlalu banyak.
3 buah daun bawang, ambil bagian putihnya saja, potong atau cincang halus.
1 sendok teh jahe cincang
½ cangkir kaldu ayam
2 sendok makan kecap asin
1 sendok makan gula pasir
1 sendok makan ang ciu
1 sendok teh cuka
2 sendok makan saus tomat.
1 sendok teh Tepung maizena dan2 sendok teh air, dicampur jadi satu .
¼ sendok teh minyak wijen
1 buah daun bawang, ambil bagian daunnya untuk hiasan.


BAHAN UNTUK PERENDAM:

3 sendok makan kecap asin
2 sendok makan angciu


CARA MEMBUAT :

Potong dada ayam menjadi dadu atau sesuai selera.
Rendam ayam dalam campuran kecap asin dan angciu.
Diamkan selama 15 menit.
Campur Tepung dan air dingin secukupnya.
Aduk sampai membuat adonan menjadi halus dan kental.
Masukkan potongan daging ayam satu per satu kedalam adonan tepung.
Panaskan minyak goreng diddalam wajan dengan menggunakan api sedang.
Masukkan potongan daging ayam satu per satu kedalam minyak goreng.
Lakukan perlahan-lahan dan satu persatu agar daging ayam tidak menempel satu sama lain.
Goreng sampai potongan daging ayam yang diadonan habis.
Goreng selama 2 sampai 3 menit sampai berwarna kecoklatan.
Letakkan dan keringkan ayam yang sudah digoreng diatas piring yang sudah dilapisi tissue makan.
Dalam wajan yang bersih, panaskan 2 sendok makan minyak goreng.
Masukkan cincangan jahe dan potongan daun bawang, tumis sampai harum.
Masukkan kaldu ayam, kecap asin, angciu, gula pasir, saus tomat dan cuka.
Aduk rata dan biarkan beberapa menit sampai mendidih.
Masukkan ayam yang telah digoreng dan aduk sampai tercampur rata.
Selama diaduk, masukkan campuran tepung maizena dan air.
Aduk sampai kental dan lengket.
Perciki sedikit minyak wijen.
Angkat dan taburi dengan daun bawang.
Siap di makan dengan nasi putih hangat.