Thursday, 14 March 2013

FRIED SWEET TEMPE (TEMPE BACEM)


tempeh boiled with spices and palm sugar, and then fried for a few minutes to enhance the taste. The result is damp, spicy, sweet and dark-colored tempeh. (WIKIPEDIA)


RECIPE IN ENGLISH


FRIED SWEET TEMPE
(TEMPE BACEM)


INGREDIENTS :

350 gr Tempe, cut into pieces
4 sheets bay leaves
2 cm galangal, crushed
4 tablespoons of palm sugar
5 tablespoons Indonesian sweet soy sauce
2 tablespoons tamarind water
Salt to taste
350 ml coconut milk
(Can be replaced with 350 ml of water plus 1 teaspoon vinegar)
Vegetable oil


SPICES:

6 cloves of garlic
1 big red onion
1 tsp. coriander powder
6 candle nuts


HOW TO MAKE :

Mix all the spices with coconut milk, palm sugar, Indonesian sweet soy sauce, tamarind water and salt.
Stir and mix well.
Pour in the pan.
Insert the tempeh in the pan with galangal and bay leaves.
Cook gently until the water shrinks.
Remove and let cool.
Heat the vegetable oil and fry tempeh until the colour is a bit dark.
Then remove and serve.


RESEP DALAM BAHASA INDONESIA


FRIED SWEET TEMPE
(TEMPE BACEM)


BAHAN YANG DIPERLUKAN :

350 gr Tempe, potong potong  
4 lbr daun salam
2 cm lengkuas, memarkan
4 sdm gula merah
5 sdm kecap manis
2 sdm air asam
garam secukupnya
350 ml air kelapa
(bisa diganti dengan 350 ml air ditambah 1 sdt cuka masak)
Minyak goreng


BUMBU YANG DIHALUSKAN :

6 siung bawang putih
7 butir bawang merah  
1 sdt ketumbar
6 butir kemiri



CARA MEMBUAT :

Campur semua bumbu halus dengan air kelapa, gula merah, kecap dan garam,lalu aduk.
Letakkan tempe dan tahu di dalam panci bersama lengkuas dan daun salam.
Masukkan campuran air kelapa berbumbu tadi dan masak dengan api kecil hingga airnya menyusut.
Angkat dan dinginkan.
Panaskan minyak lalu goreng tempe dan tahunya sampai warnanya agak gelap.
Lalu angkat dan hidangkan.


smakelijk eten


poftă bună