Tuesday, 31 December 2013

SPIRAL CURRY PUFFS (KARIPAP PUSING)


I USED THIS FOOD FOR PARTICIPATING IN THE 
MONTHLY EVENT PAWON IBU #29.
IT TASTES VERY YUMMY, FLAKY AND CRISPY.


RECIPE IN ENGLISH


SPIRAL CURRY PUFFS
(KARIPAP PUSING)

BY:
FATMAH BAHALWAN

I used only 1/2 recipe

INGREDIENTS:

INGREDIENTS A:

125 g flour
75 g margarine


INGREDIENTS B:

375 g flour
40 g vegetable oil
150 ml cold water
25 gr sugar
1/2 tablespoons of salt


HOW TO MAKE:

INGREDIENTS A:

Rub margarine into the flour to form oily dough.
Divide into 2 portions.
Round the dough and set a side.

INGREDIENTS B:

Put salt and water in a bowl and stir until salt dissolves.
Add Flour, vegetable oil and sugar.
Mix well and knead into smooth dough and pliable dough.
Divide into 2 portions.
Round the dough.


ASSEMBLY:

Take each ball of Ingredients A and enclose completely in the balls of Ingredients B.
Pinch to seal securely.
Rest cover for 15 minutes.
Flatten ball and shape into rectangle shape.
If there is any air trapped inside, simply make a small tear to release the air and seal it back.
Roll the dough into rectangle with thickness. the thinner is better.
Roll it up closely into a swiss roll starting from the furthest and rolling in towards you.
Dough is soft, so do use both hands to control from both ends of the dough when rolling.


You'll get a long swiss roll as picture above.
Then, cut up the swiss roll dough into 1 - 1.5 cm - thick pieces.
The circular pattern of Ingredients A and B is visible as picture above.
With the cut side facing up, roll each piece into a round wrapper.
Fill the pastry with a tablespoons filling.
Fold into half and crimp the edges.
Fry in hot oil until golden brown.
Serve Warm.


FILLING FOR SPIRAL CURRY PUFFS

BY:
KELUARGA NUGRAHA

INGREDIENTS:

10 onions, finely chopped
4 cloves garlic, finely chopped
125 g of chicken meat, boiled and cut into small dice
125 g of shrimp, peeled and roughly chopped
1 carrot (150 g), peeles, boiled and cut into small dice.
100 g of potatoes, peeled, boiled briefly and then cut into small dice (1/2 cm)
3 tsp. salt
3 tsp. sugar
1/2 tsp. pepper
50 ml of water
75 grams vermicelli soaked briefly in hot water, drain, then cut into pieces
100 grams of peas (can be replaces or cut green beas 1 cm)
Vegetable oil for frying


HOW TO MAKE:

Heat 3 tablespoons of oil and sauté onion and garlic until fragrant.
Add chicken and shrimp, stir until it changes colour.
Add the carrots and potatoes, stirring until wilted.
Add the remaining ingredients.
Cook until done and dry.
Lift, set aside and leave to cool


RESEP DALAM BAHASA INDONESIA


SPIRAL CURRY PUFFS
(KARIPAP PUSING)

BY:
FATMAH BAHALWAN

I hanya memakai 1/2 resep

BAHAN YANG DIGUNAKAN:

BAHAN A:

125 g Tepung terigu
75 g mentega / margarine


BAHAN B:

375 g Tepung terigu
40 g Minyak goreng
150 ml air dingin
25 gr gula pasir
1/2 sendok makan garam


CARA MEMBUAT:

BAHAN A:

Campur semua bahan A menjadi adonan yang dapat dipulung.
Bagi menjadi 2 bagian, bulatkan. 
Sisihkan.

BAHAN B:

masukkan garam dan air dal am wadah dan aduk sampai garam larut. 
Tambahkan tepung terigu, minyak goreng dan gula pasir.
Campur rata dan uleni hingga adonan menjadi kalis.
Bagi menjadi 2 bagian.
Bulatkan.


PENYELESAIAN:

Pipihkan 1 bagian adonan B, isi dengan 1 bagian adonan A ditenghanya.
Bulatkan hingga adonan A rapat terbalut adonan B.
Rapikan bulatannya.
Lakukan pada semua adonan.
Diamkan 15 menit.
Ambil satu bagian adonan, gilas tipis lalu lakukan lipatan single, yaitu adonan dilipat tiga kearah tengah.
Gilas lagi memanjang hingga sangat tipis. Lebih tipis makin baik hasilnya.
Kemudian gulung dan padatkan.
Lakukan hal yang sama pada adonan yang lain.


Kamu akan mendapatkan adonan gulung yang memanjang seperti pada gambar diatas.
Potong-potong adonan horizontal setebal kurang lebih 1 - 1.5 cm hingga didapat potongan bulat dan terlihat tekstur pusaran.
Pola tekstur pusaran dari Bahan A dan B terlihat jelas seperti pada gambar diatas.
Gilas tipis tiap potongan, beri isi dan bentuk menjadi pastel.
Goreng dalam minyak yang sudah panas, hingga kuning kecoklatan.
Angkat dan Sajikan.


ISIAN UNTUK KARIPAP PUSING

BY:
KELUARGA NUGRAHA

BAHAN YANG DIBUTUHKAN:

10 butir bawang merah, rajang halus
4 siung bawang putih, rajang halus
125 g daging ayam, rebus lalu potong dadu kecil
125 g udang segar, kupas lalu cincang kasar
1 bush wortel (150 g), kupas, rebus lalu portong dadu kecil-kecil
100 g kentang, kupas, rebus sebentar lalu potong dadu kecil (1/2 cm)
3 sendok teh garam
3 sendok teh gula pasir
1/2 sendok teh merica bubuk
50 ml air
75 gr soun rendam sebentar dalam air panas, tiriskan, lalu potong-potong
100 gr kacang polong (atau bisa diganti buncis potong 1 cm)
Minyak untuk menggoreng


HOW TO MAKE:

Panaskan 3 sendok makan minyak goreng, lalu tumis bawang merah dan bawang putih sampai harum.
Masukkan ayam dan udang cincang, aduk sampai berubah warna.
Masukkan wortel dan kentang, aduk hingga layu.
Tambahkan sisa bahan lainnya
Masak sampai matang dan kering.
Angkat, sisihkan dan biarkan sampai berada pada suhu ruangan.


HMM...YUMMIEEE....



Protected by Copyscape Plagiarism Finder

No comments:

Post a Comment