Sunday, 24 February 2013

MEAT FILLED BUN (BAKPAO DAGING)


RECIPE IN ENGLISH


MEAT FILLED BUN
(BAKPAO DAGING)

 
TAKEN FROM : http://kitchenepic.wordpress.com


Ingredients For Bun: 

400 grams flour 
1 teaspoon baking powder 
11 grams instant yeast 
250 ml of liquid milk  
50 grams of sugar 
1 tablespoon cooking oil (sunflower oil / vegetable oil / olive oil) 
1/2 teaspoon salt

Ingredients For Meat: 

300 minced meat 
1 whole onion, finely chopped 
6 cloves garlic, finely chopped 
2 leeks, finely chopped 

2 tablespoons oyster sauce 
2 tablespoons soy sauce 
1 teaspoon ngo Hiang (Chinese five-spice powder) 
salt as you wish
pepper powder as you wish
1 teaspoon cornstarch diluted with a little cold water to thicken 
3 tablespoons of cooking oil


Equipment required: 

1 set of steamer 
1 sheet of clean paper towel to wrap the steamer lid
15 sheets of baking paper size 6 x 6 cm 

kitchen tongs to remove the dumplings from steamer

\

How to make dough for Bun : 

1. Mix and stir all Bun ingredients, except salt, in a large enough container. 
2. Then add the salt. Knead until smooth and elastic for about 15 minutes.
3. Cover the container with a clean napkin pao dough and dry. Set aside for 30-45 minutes until fluffy two times.


How to cook the meat : 

1. Heat 3 tablespoons oil in a skillet. Saute garlic and onions until wilted and fragrant. 
2. Insert the leeks. Stir well and saute until wilted. 
3. Insert the minced meat. Cook until the meat changes color and the water stayed half. 

4. Insert the oyster sauce, soy sauce, seasoning ngo Hiang, salt and pepper powder. Stir well and cook until the broth is almost gone. Taste. 
5. Insert the cornstarch that has been mixed with a little water. Stir until mixture thickens content.Cook for 3 minutes. Turn off heat. Set aside to cool.


Completion: 

1. Flatten bun dough and knead lightly for half a minute. Divide the dough into 15 balls.
2. Grab one bun dough, flatten, give 1 tablespoon dough filling, cover tightly, round. Cover the bottom with a sheet of baking paper size 6 x 6 cm. Do all the dough until exhausted. Cover with a clean towel and dry. Set aside.
3. Boil enough water in a saucepan over high heat steamer. 
4. Once the water is boiling and steaming a lot, put some dumplings into the steamer. Not too many . Cover and steam for 15 minutes until cooked.
5. During steaming, check the steaming water occasionally. When it is low, top up boiling water. When you add cold water, wait until the water to boil and steam. Serve dumplings hot with chilli sauce. Yummieee...

RESEP DALAM BAHASA INDONESIA


MEAT FILLED BUN
(BAKPAO DAGING)

TAKEN FROM : http://kitchenepic.wordpress.com


Bahan Bakpao :

400 gram tepung tang mien atau tepung terigu protein sedang
1 sendok teh peres baking powder
1 kantong ragi instan (7 gram kalau di Belanda, 11 gram kalau di Indonesia)

250 ml susu putih cair
50 gram gula pasir
1 sendok makan minyak goreng (minyak bunga matahari/minyak sayur/minyak zaitun)
1/2 sendok teh garam halus

Bahan isi:


300 daging cincang
1 butir bawang bombay, rajang halus
6 siung bawang putih, geprak, cacah halus
2 batang daun bawang, rajang halus
2 sendok makan saus tiram
2 sendok makan kecap manis
1 sendok teh munjung bumbu ngo hiang (Chinese five-spice powder)
garam
lada bubuk
1 sendok teh munjung tepung maizena yang dicairkan dengan sedikit air dingin untuk mengentalkan
3 sendok makan minyak goreng



Peralatan Yang Diperlukan :

1 buah dandang kukusan
1 lembar serbet dapur yang bersih untuk membungkus tutup dandang kukusan
15 lembar kertas roti ukuran 6 x 6 cm

tang dapur untuk mengeluarkan bakpao dari dandang kukusan setelah matang



Cara Membuat Adonan Bakpao :

1. campur dan aduk rata semua bahan pao, kecuali garam, dalam sebuah wadah yang cukup besar.
2. Lalu tambahkan garam. Uleni hingga kalis dan elastis selama kira-kira 15 menit.
3. Tutupi wadah adonan pao dengan serbet bersih dan kering. Sisihkan selama 30-45 menit hingga mengembang 2x.




Cara Membuat Adonan Isi:

1. panaskan 3 sendok makan minyak dalam wajan. Tumis bawang putih dan bawang bombay hingga layu dan harum.
2. masukkan daun bawang. Aduk rata dan tumis hingga layu.
3. masukkan daging cincang. Masak hingga berubah warna dan air daging tinggal separo.

4. Masukkan saus tiram, kecap manis, bumbu ngo hiang, garam dan lada bubuk. Aduk rata dan masak terus hingga air daging hampir habis. Cicipi.
5. Masukkan tepung maizena yang telah dicampur dengan sedikit air. Aduk rata hingga adonan isi mengental. Masak terus selama 3 menit. Matikan api. Sisihkan hingga dingin.


Penyelesaian:

1. kempiskan adonan pao dan uleni ringan selama setengah menit. Bagi adonan menjadi 15. Bulatkan.
2. ambil satu adonan pao, pipihkan, beri 1 sendok makan adonan isi, tutup rapat, bulatkan. alasi bagian bawahnya dengan selembar kertas roti ukuran 6 x 6 cm. Kerjakan semua adonan hingga habis. Tutupi dengan serbet bersih dan kering. Sisihkan.
3. Didihkan air yang cukup banyak dalam dandang kukusan dengan api besar.
4. Setelah air mendidih dan beruap banyak, masukkan beberapa buah bakpao ke dalam dandang. Jangan terlalu banyak/rapat/padat karena bakpao tidak bisa mengembang dengan sempurna. Tutup dan kukus selama 15 menit hingga bakpao matang.
5. Selama mengukus, periksa air kukusan sesekali. Bila sudah hampir habis, tambahkan dengan air mendidih. Bila menambahkan dengan air dingin, tunggu air kukusan hingga mendidih dan beruap banyak lagi baru melanjutkan mengukus bakpao. Hidangkan bakpao panas-panas dengan saus sambal. Nyam… 



bon appetit

No comments:

Post a Comment